05 March 2021
MKB Benefits

PvdA: Flexibele AOW-leeftijd

Mensen die al op jonge leeftijd met werken zijn begonnen, mogen ook onder de nieuwe AOW-regels op hun 65ste stoppen met werken. Hun AOW wordt dan wel met 8 procent per jaar gekort, maar blijft boven bijstandsniveau.

Deze sociaal aanvaardbare flexibilisering heeft de PvdA geëist in de AOW-onderhandelingen in de coalitie.

Het CDA lijkt hiermee te kunnen leven, maar gisteravond was er over de exacte voorwaarden van deze flexibilisering en de kosten nog geen vergelijk. Vandaag willen de partijen een politiek akkoord bereiken en vrijdag volgt een besluit in de ministerraad.

CDA, PvdA en ChristenUnie zijn het op hoofdlijnen eens.

De AOW-leeftijd gaat in 2020 in één klap naar 66 jaar. Daarna gaat die leeftijdsgrens vermoedelijk in zes stappen van twee maanden per jaar naar 67 jaar in 2026.

Dinsdagavond lag ook nog de variant op tafel om de stap naar 67 jaar in 2026 in één keer te nemen. Twee grote stappen maken de wijzigingen uitvoeringstechnisch veel simpeler.

Werknemers met zware beroepen worden in het voorlopige compromis van gisteravond op twee manieren ontzien.

Ten eerste hebben mensen die volgend jaar 55 jaar en ouder zijn, nergens last van. Wie jonger is, kan zich tien jaar lang instellen op langer doorwerken of sparen voor eerder stoppen met werken.

Verder wil het kabinet dat werkgevers en vakbonden de komende jaren samen de arbeidsomstandigheden zodanig aanpassen dat mensen niet meer versleten zijn voor hun pensionering en de laatste jaren van hun carière lichter werk kunnen doen.

Het begrip ´zwaar beroep´ moet zodoende uitsterven. Wel wordt verwacht dat de werkgevers het geld dat hiermee gemoeid is, zullen zoeken in de beschikbare loonruimte.

De leeftijd waarop aanvullende pensioenen starten, loopt straks mee met de AOW-leeftijd. Mensen die in 2027 op hun 65ste stoppen krijgen dan 16 procent minder AOW en twee jaar geen aanvullend pensioen. Dit moet werknemers stimuleren langer door te werken.

De onderhandelingen in de coalitie zaten vorige week nog muurvast. Maandag heeft een brede delegatie tot diep in de nacht op het ministerie van Sociale Zaken onderhandeld en ook dinsdag liep het overleg in allerlei fora nog door. Vandaag moeten de hoofdrolspelers tot een politiek akkoord komen over alle details.

14 oktober 2009 Bron: Het financieele dagblad

terug naar feeds
 mkb benefits, mkb, verzekering, werkgeversadvies, mkb verzekeringen, wga verzekering, verzuimverzekering