20 January 2021
MKBbenefits

UWV vindt wao-premie voor kleine winkeliers niet te hoog

Het uitkeringsinstituut UWV vecht aan dat het bij kleine winkeliers te veel wao-premie in rekening heeft gebracht.

De rechtbank in Breda stelde begin vorige maand dat ongeveer 50.000 werkgevers in de sector detailhandel en ambachten een te hoge premie hebben betaald.

Tegen deze uitspraak heeft het UWV hoger beroep aangetekend, zegt een woordvoerster van de instantie vrijdag. De Nationale Winkelraad van MKB-Nederland eiste wegens de uitspraak volledige terugbetaling van de te veel geheven premies over de jaren 2004 tot en met 2006.

Volgens de brancheorganisatie gaat het in totaal om een bedrag van 37 miljoen euro.

Sinds begin 2005 moeten kleine ondernemers meer premie betalen als alle bedrijven in hun sector een hoge instroom in de wao veroorzaken. Deze opslag berekent UWV. Volgens de rechtbank in Breda heeft de instantie echter ten onrechte wao ers meegeteld die werkten bij bedrijven die inmiddels niet meer bestaan, bijvoorbeeld door een faillissement.

Het is niet de eerste keer dat de rechtbank in Breda de gang van zaken rond de wao-premies voor kleine bedrijven afkeurt. In 2004, tijdens een overgangsregime naar de huidige regelgeving, oordeelde de rechter ook al dat veel kleine bedrijven te veel premie betaalden.

De woordvoerster van het UWV stelt dat bij berekening van de premie door het uitkeringsinstituut in alle jaren de wet is gehanteerd.

19 mei 2006 Bron: MD/ANP

terug naar feeds
 mkb benefits, mkb, verzekering, werkgeversadvies, mkb verzekeringen, wga verzekering, verzuimverzekering