04 December 2020
MKBbenefits

No-claim in de zorg blijft bestaan

De no-claim in de zorg wordt niet afgeschaft. Dat heeft vice-premier Gerrit Zalm vrijdag bekend gemaakt na afloop van het kabinetsberaad.

De regeling zal ook niet worden vervangen door een verplicht eigen risico.

Volgens minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) blijkt uit een evaluatie van de teruggaveregeling dat de collectieve lasten in 2005 zijn gedaald met 1,4 miljard euro. In 2006 zal waarschijnlijk sprake zijn van een daling van 2 miljard euro.

Eerder bleek al dat zorgverzekeraars en patientenorganisaties niet blij zijn met de regeling. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer vindt het geen fijn systeem, maar de partijen hebben elkaar tot nu toe nog niet kunnen vinden voor een alternatief.

Volgens de evaluatie zijn verzekerden zich door de no-claim beter bewust van de zorgkosten. Ze hebben bijvoorbeeld gekozen voor goedkopere medicijnen en hulpmiddelen. Zorgverzekeraars hebben dit altijd tegengesproken.

Met de no-claim krijgen verzekerden 255 euro per jaar terug als ze geen beroep hebben gedaan op de gezondheidszorg. Mensen die voor minder dan 255 euro aan zorg gebruiken, krijgen het resterende bedrag terug.

16 juni 2006 Bron: MD/ANP

terug naar feeds
 mkb benefits, mkb, verzekering, werkgeversadvies, mkb verzekeringen, wga verzekering, verzuimverzekering