20 January 2021
MKBbenefits

Prijzen koopwoningen nemen onevenwichtig toe

De prijzen van koopwoningen zijn in het derde kwartaal van 2007 gestegen met 1,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.

Vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2006 is de stijging 4,3 procent, dat is meer dan de inflatie in Nederland.

NVM-voorzitter Ger Hukker vindt dat er een paar slechte tendensen schuilen achter de prijsstijging. De regionale verschillen nemen bijvoorbeeld toe.

Landelijk nam de vierkantemeterprijs toe met 0,9 procent. In de Randstad was de toename 1,4 procent, maar in het oosten, zuiden en noorden van Nederland nam de prijs toe met slechts 0,2 procent.

Ook is de betaalbaarheid van woningen voor starters in het geding, wat de doorstroming in de markt stokt.

Starters willen geen goedkope woningen kopen, maar juist de duurdere woningen zijn veel duurder geworden: 1,9 procent ten opzichte van 0,4 procent voor goedkope woningen. Volgens Hukker is de oplossing de bestaande woningvoorraad te verbeteren.

Het kabinetsvoornemen om het huurwaardeforfait op te trekken voor huizen met een waarde van meer dan 1 miljoen euro, is volgens Hukker zinloos.

Hij vindt dat het kabinet daarmee de echte problemen op de woningmarkt ontkent. De regeling legt geen verband tussen de waarde van de woning en het inkomen van de eigenaar.

5 oktober 2007 Bron: Het Financieele Dagblad

terug naar feeds
 mkb benefits, mkb, verzekering, werkgeversadvies, mkb verzekeringen, wga verzekering, verzuimverzekering