05 March 2021
MKBbenefits

WGA-premie is aftrekpost

Alle werknemers mogen de wga-premie op hun belastingaangifte aftrekken. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Haarlem

Alle werknemers mogen de wga-premie op hun belastingaangifte aftrekken. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Haarlem in een rechtszaak over de werkhervattingregeling gedeeltelijk arbeidsgeschikten (wga).

Gemiddeld beslaat de aftrekpost tussen de eur. 90 en eur. 630.

De uitspraak kan de schatkist eur. 300 miljoen kosten, zo gaf toenmalig minister Zalm (Financiën) eerder aan.

"De wga-premie is voor werknemers een aftrekpost geworden die komende jaren meer in de papieren loopt", stelt directeur Cor Overduin van belastingadvieskantoor Grant Thornton.

De uitspraak geldt ook voor 2006 en 2007. Werknemers kunnen de aftrekpost daarover alsnog opvoeren door een aanvullende aangifte in te dienen. De premie varieert per jaar: hoe hoger het ziekteverzuim, des te hoger de premie wordt.

Sinds 2006 wordt de wga-premie netto op het loon ingehouden. Overduin begon namens Grant Thornton het proefproces tegen de fiscus. Overduin: "Daarmee is niet alleen de uitkering, maar ook de premie belast. Dubbele belasting past niet in ons belastingstelsel." De Belastingdienst kan nog in beroep.

In 2006 ging het om enkele euros aftrek. Vorig jaar bedroeg de wga-premie al 0,4 procent van het salaris en kende uitschieters naar 2,6 procent. Dit jaar is de wga-premie minimaal 0,3 procent.

"Maar omdat de overheid steeds meer in de wga-premie opneemt, zal het vaker om serieuze bedragen gaan", zegt Overduin. "Werknemers die deze premie blijven volgen kunnen op een behoorlijke aftrekpost rekenen."

19 mei 2008 Bron: De Telegraaf

terug naar feeds
 mkb benefits, mkb, verzekering, werkgeversadvies, mkb verzekeringen, wga verzekering, verzuimverzekering