04 December 2020
MKBbenefits

Ozb stijgt dit jaar gemiddeld 3,5 procent

Huiseigenaren in Nederland betalen dit jaar gemiddeld 235 euro aan onroerendezaakbelasting (ozb). Dat is een stijging van 3,5 procent ten opzichte van vorig jaar.

Het gemiddelde zegt helaas weinig over wat er daadwerkelijk betaald moet worden in een gemeenten, want de bedragen lopen sterk uiteen, zo blijkt uit de ´Atlas van de Lokale Lasten´ van onderzoeksbureau Coelo.

Zo is een gemiddelde inwoner van Blaricum dit jaar achtmaal zoveel kwijt als de modale inwoner van Koggenland. En betaalt een inwoner van het Noord-Hollandse Zeevang dit jaar 9 procent minder, terwijl in Leiderdorp de belasting met 41 procent omhoog gaat.

De ozb-heffing bestaat uit een promillage van de waarde van een huis. Als de gemiddelde huizenprijs in een gemeente stijgt, krijgt de gemeente dus ook meer belastinggeld binnen, zonder dat het ozb-tarief omhoog hoeft.

Verschillende gemeenten hebben echter gereageerd op de zeer hoge inflatieverwachting van het CPB in september vorig jaar en verhoogden het tarief. Met de daling van de olieprijzen valt de inflatie dit jaar echter een stuk lager uit.

7 april 2009 Bron: Het Financieele Dagblad

terug naar feeds
 mkb benefits, mkb, verzekering, werkgeversadvies, mkb verzekeringen, wga verzekering, verzuimverzekering