02 March 2021
MKBbenefits

Mensen staan meer rood

Consumenten zijn vorig jaar op hun betaalrekeningen dieper in het rood beland. In december stonden bijna drie miljoen rekeningen voor een totaalbedrag van 7,5 miljard euro in de min. Eind 2004 was dat 6,9 miljard euro.

Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendgemaakt. Het aantal rekeningen met een negatief saldo nam nauwelijks toe, het gemiddelde bedrag van de roodstand steeg daardoor naar 2600 euro tegen 2400 euro in 2004.

Sinds de introductie van de euro in 2002 is de roodstand op betaalrekeningen met in totaal 2,2 miljard euro opgelopen, zo blijkt uit de cijfers van het CBS.

Volgens CBS-econoom Michiel Vergeer zijn consumenten meer bereid om rood te staan op hun betaalrekening. Banken maken dat ook gemakkelijker. De keerzijde is wel dat consumenten te maken krijgen met een hogere effectieve rente dan bij doorlopende kredieten.

Lenen

Consumenten bleken vorig jaar wel minder bereid om te lenen voor aankopen. In totaal werd er voor 10,1 miljard euro aan nieuwe consumptieve kredieten afgesloten tegen 10,6 miljard euro in 2004.

Het gebruik van creditcards nam flink toe. Consumenten sluiten nog het meest doorlopende leningen af. Creditcarduitgevers nemen al wel 30 procent van de markt voor consumptief krediet voor hun rekening. Dit aandeel neemt jaarlijks toe, aldus het CBS.

Kredieten

Het totale bedrag van uitstaande consumptieve kredieten is het afgelopen jaar voor het eerst in twintig jaar gedaald, van 18,1 miljard naar 17,5 miljard euro. Sinds 2001 stagneert al de groei van de verstrekte consumptieve kredieten omdat de rente op die leningen niet meer aftrekbaar is bij de Belastingdienst.

Particulieren hebben aan aflossingen en rente op hun leningen vorig jaar 12,3 miljard euro betaald. Dit 8 procent meer dan het jaar ervoor.

10-02-2006 Bron ANP Nu.nl

terug naar feeds
 mkb benefits, mkb, verzekering, werkgeversadvies, mkb verzekeringen, wga verzekering, verzuimverzekering