02 March 2021
MKBbenefits

Record hypotheken door oversluiten

Vorig jaar zijn voor een recordbedrag hypotheken afgesloten. De hypotheekomzet klom naar 117 miljard euro, een stijging van 25 procent ten opzichte van vorig jaar.

Veel consumenten sloten hun bestaande hypotheek opnieuw af, zodat ze kunnen profiteren van de lagere rente. Door deze oversluitingen steeg de omzet fors.

In vergelijking met vijf jaar geleden is de hypotheekmarkt, die wordt gevolgd door het Kadaster, in euro’s bijna verdubbeld. Het aantal hypotheken steeg met 13 procent naar 570 duizend.

De oversluitmarkt, goed voor ruim de helft van de hypotheken, is de drijvende kracht achter de groei. Elke keer als de rente wijzigt, stromen de oversluiters toe. Zodra de lange rente iets stijgt, komen oversluiters omdat ze verwachten dat de rente nu echt gaat stijgen.

Als de rente daalt, happen de huizenbezitters toe omdat een lange looptijd voordeliger is geworden. De afgelopen tijd is het verschil tussen de rente van de korte en de lange looptijd geslonken tot circa 1 procentpunt.

Het gemiddelde bedrag per hypotheek steeg met 10 procent naar 204 duizend euro, terwijl de huizenprijs vorig jaar steeg van 5 procent (volgens de NVM) tot 7 procent (het Kadaster).

Het marktaandeel van banken is vorig jaar gedaald met 3 procent tot bijna 57 procent.

Het marktaandeel van de buitenlandse aanbieders is gestegen van 4,2 naar 5,1 procent.

20 januari 2006 Bron: Volkskrant

terug naar feeds
 mkb benefits, mkb, verzekering, werkgeversadvies, mkb verzekeringen, wga verzekering, verzuimverzekering